Παρασκευή, Δεκεμβρίου 3, 2021
Home Υγεία Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την υγιεινή των δοντιών

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την υγιεινή των δοντιών

Η υγιεινή των δοντιών, η σωστή διάταξή τους, αποτελεί κεφάλαιο υψίστης σημασίας για τη ζωή του ανθρώπου από τους πρώτους μήνες της ζωής του μέχρι τα βαθιά γεράματα. Διότι συμβάλλει όχι μόνο στη γενικότερη υγεία του ανθρώπου αλλά και στην αισθητική εμφάνισή του.

Κωστομοίρη ΔέσποιναΓράφει: Κωστομοίρη Δέσποινα
Χειρουργός Οδοντίατρος

Η υγιεινή των δοντιών, η σωστή διάταξή τους, αποτελεί κεφάλαιο υψίστης σημασίας για τη ζωή του ανθρώπου από τους πρώτους μήνες της ζωής του μέχρι τα βαθιά γεράματα. Διότι συμβάλλει όχι μόνο στη γενικότερη υγεία του ανθρώπου αλλά και στην αισθητική εμφάνισή του.

Τα δόντια αρχίζουν να ανατέλλουν τον 6ο περίπου μήνα και το σύνολο των δοντιών ολοκληρώνεται στον 2ο με 3ο χρόνο. Από αυτή την ηλικία πρέπει το παιδί να παρακολουθείται από τον ειδικό παιδοδοντίατρο γιατί τα δόντια αυτά συντελούν σε 3 σοβαρούς παράγοντες:

 • Το νήπιο τρώει στερεές τροφές. Διατηρούν τα δόντια αυτά χώρο για να ανατείλουν σωστά τα επόμενα δόντια, τα μόνιμά του αρχίζουν να βγαίνουν από την ηλικία των 6 ετών μέχρι 12-13 ετών
 • Συντελούν στη σωστή άρθρωση του παιδιού
 • Την σωστή αισθητική εμφάνιση του στόματος.

Φυσιολογικά οι επισκέψεις στον οδοντίατρο για την σωστή φροντίδα των δοντιών πρέπει να γίνονται κάθε έξι μήνες.

Είτε ξεκινώντας από τη νηπιακή ηλικία είτε οποιαδήποτε στιγμή το παιδί ή ο ενήλικας ξεκινήσει για πρώτη φορά να επισκεφθεί τον οδοντίατρο, μετά την πρώτη επίσκεψη θα πρέπει να κατανοήσει ότι για την φυσιολογική λειτουργία του στόματός του και για να μην υπάρχουν πλέον οδοντιατρικά προβλήματα θα πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρο κάθε έξη μήνες.

Είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια αλλαγής των δοντιών μέχρι την ηλικία των 12-13 ετών, όπου πλέον έχει γίνει η αλλαγή των νεογιλών από τα μόνιμα, να παρακολουθούνται τα δόντια από τον ειδικό παιδοδοντίατρο και ορθοδοντικό, όχι μόνο για την υγεία των δοντιών αλλά και για την σωστή διευθέτησή τους στον οδοντικό φραγμό.

Πώς θα διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή

 • Κάθε έξι μήνες προληπτικό check up στον οδοντίατρο, όπου γίνεται καθαρισμός – αφαίρεση χρωστικών – φθορίωση
 • Χρησιμοποιούμε, εάν είναι δυνατό, μετά από κάθε γεύμα οδοντόβουρτσα, ή διαφορετικά, πρωί-βράδυ βούρτσισμα και νήμα
 • Αποφεύγουμε τις σκληρές οδοντόβουρτσες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν αποτριβές στα δόντια και υφιζήσεις τα ούλα με αποτέλεσμα να έχουμε ευαισθησίες
 • Αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα όταν ανοίγουν οι τρίχες
 • Βουρτσίζουμε τα δόντια σε όλες τις επιφάνειες και στο σημείο επαφής με τα ούλα καθώς και τη γλώσσα, γιατί απομακρύνονται τα βακτήρια και βοηθάμε στην έλλειψη κακοσμίας του στόματος
 • Προσοχή στη διατροφή. Όχι στο κάπνισμα, στην ζάχαρη και στα κολλώδη γλυκά. Απαραίτητες οι βιταμίνες A+D, οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος, το φυλλικό και το ασκορβικό οξύ καθώς και ο ψευδάργυρος. Ο οδοντίατρος είναι εκείνος ο οποίος δίνει τη σωστή χρήση των ανωτέρω
 • Επιλογή της σωστής οδοντόπαστας ανάλογα με τη χρήση της. Π.χ. ειδικές για την οδοντική ευαισθησία ή για την πρόληψη της τερηδόνας. Περιέχοντας φθόριο, ή για την καταπολέμηση της ουλίτιδας περιέχοντας ένα συστατικό το triclosan.
 • Χρήση στοματικού διαλύματος μόνο μετά από τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
 • Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τα δόντια σαν κοπτικά εργαλεία.

 

 

 

www.iatronet.gr