Πρωθυπουργός στο «Innovative Greeks»: Η Ελλάδα αλλάζει και προσφέρει κίνητρα για να επιστρέψουν εκείνοι που έφυγαν

Στη φιλοδοξία της κυβέρνησής του να αλλάξει πλήρως το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου «Innovative Greeks».

«Δεν εστιάζουμε σε μικρή αλλαγή, αλλά φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τον παραγωγικό ιστό και την οικονομία της χώρας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα ριζικά εάν συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα όπως στο παρελθόν», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κατά την πανδημία υπήρξε η ευκαιρία «να αλλάξουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε», ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές αλλαγές. Επίσης, εκτίμησε ότι «μπορούμε να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητα».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα «με άνευ προηγουμένου τρόπο» και έφερε παράδειγμα το πρόγραμμα εμβολιασμού, για τον οποίο «μπορεί κανείς να κλείσει με μήνυμα το ραντεβού».

Στην αρχή της παρέμβασής του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι δεν είναι μικρή η αλλαγή αυτή του ψηφιακού μετασχηματισμού, της τάξης του 10%, αλλά δεκαπλάσια, για να προσθέσει ότι το θέμα είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

«Πιστεύω στην εμπιστοσύνη στο κοινωνικό κεφάλαιο, αυτό αλλάζει μια χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα προσφέρει ευκαιρίες σε όσους έφυγαν»

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες επιστήμονες που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια να επιστρέψουν επισημαίνοντας ότι δίδονται ήδη φορολογικά κίνητρα, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει και προσφέρει ευκαιρίες σε όσους έφυγαν.

Αναφερόμενος στην ανάγκη επιστροφής των επιστημόνων που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια, είπε ότι πράγματι πολλοί ταλαντούχοι νέοι αναγκάστηκαν να φύγουν τα τελευταία χρόνια επειδή δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας και τόνισε ότι η οικονομία θα δημιουργήσει δουλειές που θα καλύψουν τις φιλοδοξίες αυτών των ανθρώπων.

«Αν κάποιος πέρασε χρόνια στο εξωτερικό και θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα δεν θα έχει μόνο υψηλό επίπεδο εργασίας, αλλά και επίπεδο ποιότητας ζωής. Είμαστε στην αφετηρία ενός νέου κύκλου, είναι σημείο καμπής αυτό, και ενθαρρύνω τους Έλληνες του εξωτερικού να είναι μέρος αυτού του κεφαλαίου της ιστορίας.

Τους χρειαζόμαστε θέλουμε τις δεξιότητές τους, τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Έχουμε τεράστια δεξαμενή ταλέντων. Μας παρέχουν ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα, και θέλουμε να διευκολύνουμε την επιστροφή τους με φορολογικά κίνητρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πραγματοποίησε αναφορά και στα φορολογικά κίνητρα σε αυτούς που είχαν διαμείνει στο εξωτερικό και ήταν κάτοικοι εξωτερικού, λέγοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τη φορολογία σε αυτούς που έχουν υψηλές αμοιβές, καταργώντας την εισφορά αλληλεγγύης και θέλουμε να έχουμε ένα πιο ελκυστικό καθεστώς για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Εάν το εισόδημά του είναι μικρότερο στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλη χώρα θα το ξανασκεφτεί κάποιος να επιστρέψει».

Παρόλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «δεν θα γυρίσουν όλοι οι Έλληνες που έφυγαν», αλλά τόνισε ότι «θέλουμε να συμμετέχουν στο τι συμβαίνει στην Ελλάδα, και γι’ αυτό δώσαμε δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και έτσι εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στα κοινά».

«Είμαστε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει «να δημιουργήσουμε δίκτυα που αξιοποιούν την εμπειρία και την τεχνογνωσία των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό» και ανέφερε ως παράδειγμα το χώρο της Υγείας όπου, όπως είπε, «έχουμε πολλούς ταλαντούχους Έλληνες στις ΗΠΑ στο χώρο της Υγείας, ή άλλους που ηγούνται μεγάλων εταιρειών στο χώρο της Υγείας όπως στα εμβόλια.

Δημιούργησα ένα δίκτυο και αυτοί τώρα είναι σύμβουλοί μας στον κλάδο της Υγείας για το πώς να βελτιώσουμε την παροχή περίθαλψης και πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από τις αλλαγές που συμβαίνουν στην Υγεία συγχωνεύοντας την τεχνολογία στον κλάδο αυτό».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη να επιστρέψει κάποιος στην Ελλάδα για να δώσει προστιθέμενη αξία στη χώρα, αλλά «αρκεί να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους ή τα κεφάλαιά τους». Απηύθυνε πρόσκληση σε Έλληνες και ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα, «γιατί είμαστε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

 

 

Newsroom eleftherostypos.gr