Πριν πολλά χρόνια και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1998, δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν, ίδρυσαν μία εταιρία που σε βάθος χρόνου θα άλλαζε όχι μόνο την καθημερινότητα κάθε ανθρώπου σε κάθε γωνία του πλανήτη, αλλά και την ιστορία την ίδιας της ανθρωπότητας.
Ωστόσο, από το 1998 μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά και πλέον το «Google Search» αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι της «G» αυτοκρατορίας, η οποία έπειτα από τη δημιουργία νέων λογισμικών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών, κατάφερε να ηγείται τον παγκόσμιο ιστότοπο και να βρει μία θέση στη ζωή όλων μας. Όπως ήταν επόμενο, αυτό το τεράστιο άνοιγμα απαιτούσε και ένα ανάλογο εργατικό δυναμικό, αφού για να απολαμβάνουμε εμείς τις παροχές της Google, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται νυχθημερόν στα γραφεία της.
Πώς είναι όμως να εργάζεσαι για έναν τέτοιο κολοσσό; Πιθανότατα αυτή είναι μία απορία που η Google μπορεί να απαντήσει εάν της δώσουμε τα κατάλληλα key words. Πόσο σίγουροι είμαστε όμως, ότι θα μας αποκαλύψει την αλήθεια; Γιατί μόνο όσοι είχαν τη χαρά να επισκεφθούν τα ευφάνταστα headquarters της, είναι σε θέση να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σε αυτό το άκρως δημιουργικό περιβάλλον εργασίας και η αλήθεια είναι πως, δεν μιλάνε όλοι με τον ίδιο ενθουσιασμό για την εμπειρία τους.
Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικά facts που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας μέσα από δηλώσεις παλαιότερων εργαζόμενων της Google και τα οποία αποδεικνύουν πως ακόμη και ένα όνειρο ζωής μπορεί να γίνει για κάποιους ο… εφιάλτης της εργασιακής πραγματικότητας!
- Κάθε υπάλληλος της Google δικαιούται τρία γεύματα την ημέρα, ενώ μπορεί να… τσιμπολογεί φρούτα και σνακ στους πολυάριθμους χώρους που υπάρχουν μέσα στις εγκαταστάσεις και οι οποίοι είναι ειδικά σχεδιασμένοι για την χαλάρωσή τους.
- Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν εργαστεί στα γραφεία, ο Σεργκέι Μπριν έχει ζητήσει να υπάρχει τόσο πολύ φαγητό, ώστε ανεξάρτητα από το σημείο που βρίσκεται ο κάθε υπάλληλος, να υπάρχει κάποιο σνακ 60 μέτρα μακριά του.
- Οι υπάλληλοι αποκαλούνται μεταξύ τους ως «googlers» και εκείνοι που εντάχθηκαν τελευταίοι στο δυναμικό της εταιρίας «nooglers».
- Υπάρχει ένας μύθος σύμφωνα με τον οποίο οι υπάλληλοι της Google έχουν μία ημέρα την εβδομάδα διαθέσιμη, για να ασχοληθούν με δικά τους προσωπικά project που αφορούν την εταιρία. Αυτό το λεγόμενο 20% τους χρόνου τους ήταν που έγινε η αφορμή να δημιουργηθεί το Gmail, το AdSense και το Google News. Ωστόσο, αυτό το προνόμιο δεν ισχύει πλέον, ακόμη και αν περιλαμβάνεται στη σύμβαση που υπογράφουν όταν προσλαμβάνονται.
- Μπορεί ένα «πλούσιο» βιογραφικό να αρκεί για να κερδίσεις μία θέση στην οποιαδήποτε εταιρία, όμως για να ενταχθείς στο δυναμικό της Google, χρειάζεται να απαντήσεις σωστά σε μερικές παράξενες ερωτήσεις, όπως «Πόσα μπαλάκια του τένις χωράνε σε ένα αεροπλάνο», «Πόσα βιβλία εκδίδονται ετησίως στις ΗΠΑ», «Γιατί τα καλύμματα των φρεατίων είναι στρογγυλά».
- Το «360-degree feedback» είναι η δυνατότητα αξιολόγησης του προσωπικού. Αυτό σημαίνει πως κάθε googler θα ασκήσει κριτική στον προϊστάμενό του και στου συναδέλφους του, ενώ και ο προϊστάμενος ασκεί κριτική στο προσωπικό που βρίσκεται στην ομάδα του. Αυτή η διαδικασία λειτουργεί αλυσιδωτά, περνάει από όλα τα τμήματα την εταιρίας και από κάθε υπάλληλο, ανεξάρτητα από την βαθμίδα του. Όλοι οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να δουν το «rate» τους, χωρίς να ξέρουν όμως ποιος τους έχει δώσει τη κάθε βαθμολογία.
- Μπορεί τα υπερσύγχρονα γραφεία και τα δωρεάν γεύματα να είναι μερικοί από τους λόγους που όλοι θα ήθελαν μία θέση στη Google, όμως σύμφωνα με καταγγελίες που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2019, δεν λαμβάνει όλο το προσωπικό την ίδια αντιμετώπιση από τα μεγαλύτερα στελέχη της εταιρίας. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που εργάζονται εποχικά ή σε ένα συγκεκριμένο project περιορισμένης διάρκειας, λαμβάνουν χαμηλότερο μισθό από έναν μόνιμο υπάλληλο, δεν αμείβονται για τις υπερωρίες τους, δεν μπορούν να συμμετέχουν στα εταιρικά πάρτι που διοργανώνει η Google και δεν θεωρούνται… googlers.
- Οι υπάλληλοι τις Google δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν για τα εργασιακά τους δικαιώματα, αφού δεν επιτρέπεται να ανήκουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις ή να λαμβάνουν μέρος σε συγκεντρώσεις. Μάλιστα, η εταιρία διαθέτει ένα συγκεκριμένο τμήμα το οποίο αναλαμβάνει τα παράπονα το εργαζομένων και βρίσκει λύσεις στην εταιρία ώστε να διευθετηθεί το εκάστοτε πρόβλημα.
- Για να μπορέσει κάποιος να πάρει προαγωγή, είναι απαραίτητο να διαθέτει και το κατάλληλο «πακέτο». Το «πακέτο» περιλαμβάνει μία λίστα με στόχους που έχει καταφέρει ο υπάλληλος και τα σχόλια που έχει λάβει από τους προϊσταμένους του κατά την περίοδο που εργάζεται στην Google. Μπορεί η διαδικασία να μοιάζει σχετικά εύκολη, όμως η γραφειοκρατία που «κρύβει» από πίσω και η δυσκολία να αποδείξει κάποιος πως όντως έφερε εις πέρας ένα project, είναι που καθιστά τις προαγωγές των googlers σχεδόν ακατόρθωτες.
- Πολλοί από τους υπαλλήλους που εργάζονται στα γραφεία της Silicon Valley, είναι υποχρεωμένοι να κατοικούν προσωρινά σε μεγάλα φορτηγά, mini bus ή τροχόσπιτα παρκαρισμένα στο γκαράζ της εταιρίας, αφού ο μισθός που λαμβάνουν, δεν αρκεί για να καλύψουν το ενοίκιο και τα έξοδα ενός σπιτιού στη συγκεκριμένη περιοχή.