Κώστας Σκρέκας: Ετοιμη η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Β. Μακεδονίας

Χαρακτηριστικά του αγωγού και προοπτικές

Ο κ. Naser Nuredini, υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε στην ίδια εκδήλωση πως ο αγωγός θα επιτρέψει στη γειτονική χώρα να έχει περισσότερες επιλογές όσον αφορά το φυσικό αέριο, καθώς σήμερα εξαρτάται απόλυτα από τη Ρωσία. Επιπλέον, θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να μετατραπεί στο μέλλον σε κόμβο των αγωγών προς τις γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία, το Κόσσοβο και η Σερβία.

Ο αγωγός θα διασυνδέει τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης με την πόλη Στιπ στη Βόρεια Μακεδονία και το ελληνικό τμήμα (μήκους 54 χιλιομέτρων) θα αναπτυχθεί από τον ΔΕΣΦΑ. Το τμήμα εντός της Βόρειας Μακεδονίας φτάνει τα 110 χιλιόμετρα και θα το διαχειρίζεται η κρατική εταιρεία ενέργειας NER.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για το σχέδιο ενεργειακής μετάβαση της Ε.Ε. Frans Timmermans συνέστησε, πάντως, στον κ. Nuredini να προωθήσει μεν η Βόρεια Μακεδονία τα έργα φυσικού αερίου αλλά να μην επενδύσει τόσα σημαντικά κεφάλαια που θα την δεσμεύουν για δεκαετίες. Αντίθετα ο κ. Timmermans πρότεινε στους κ.κ. Σκρέκα και Nuredini να σκεφτούν από κοινού επένδυση στον τομέα του υδρογόνου (της παραγωγής υδρογόνου με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί πως η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία μπορούν να γίνουν κόμβος παραγωγής υδρογόνου για την ευρύτερη περιοχή.

Ο αγωγός Eastmed

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρωτήθηκε και για τον αγωγό Eastmed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Ο κ. Σκρέκας είπε πως το φυσικό αέριο «θα είναι κοντά μας για 20 – 30 χρόνια ακόμα» και πως «στην Ελλάδα θέλουμε να έχουμε ασφάλεια εφοδιασμού στο φυσικό αέριο». Γι’ αυτό η χώρα υποστηρίζει «τον αγωγό Eastmed στη διαδρομή που σήμερα μελετάται από το Ισραήλ προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Προχωρούν ήδη οι μελέτες ενώ πρόσφατα άλλες 8 χώρες υπέγραψαν μια επιστολή υποστήριξης για το έργο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως στο τέλος της ημέρας θα αποφασίσουν οι αγορές αν και πιστεύει πως τον επόμενο χρόνο «όταν πάρουμε πιθανώς την τελική επενδυτική απόφαση, το έργο θα είναι βιώσιμο». Επισήμανε επίσης πως μέχρι και το 20% του φυσικού αερίου που θα μεταφέρει από τον EastMed θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου.