Νίκος Δένδιας στο συνέδριο «Ukraine.30»: Δεν είναι à la carte επιλογή ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου

Το μήνυμα πως η Ελλάδα υποστηρίζει τη διεθνή νομιμότητα, καταδικάζει πάντα τους παραβάτες της και ζητάει σαφώς από όλους να εναρμονίσουν τις θέσεις τους με την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο «Ukraine.30». Υπογράμμισε πως έχει εκφράσει ξεκάθαρα την καταρχήν αυτή θέση της σε όλα τα διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχει, σημειώνοντας πως υιοθετεί αυτήν την προσέγγιση σε όλες τις περιπτώσεις.

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση στην περίπτωση των επίμονων παράνομων και επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. «Για εμάς τους Έλληνες, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, παραμένει ο βασικός πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής αρχών» κατέστησε σαφές και διαμήνυσε πως δεν είναι μια à la carte επιλογή.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε πως «πιστεύουμε σταθερά ότι ένα κοινό σύνολο κανόνων, από κοινού για όλους, είναι η μόνη βάση για ειρήνη και σταθερότητα» και σημείωσε ότι μια κατά περίπτωση θέση είναι πάντα μια πολύ μεγάλη παγίδα. «Μπορεί να έχει κάποια βραχυπρόθεσμα μικρά πλεονεκτήματα, αλλά έχει συγκεκριμένες μακροπρόθεσμες απώλειες» ανέφερε.

Στην Οδησσό

Στην Οδησσό μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών μετά τις επαφές που είχε νωρίτερα στο Κίεβο. Στην αρχή της επίσκεψής του στην Οδησσό, πόλη με μακραίωνη ελληνική παρουσία και σημαντική θέση στην ελληνική ιστορία, ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας. Στη συνέχεια, επισκέφτηκε το Ελληνικό Πάρκο της Οδησσού, σημαντικό αξιοθέατο και σύμβολο της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς της πόλης.

Επίσης, αναμένεται να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων, καθώς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.