Δύο χρόνια διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη-Η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες πρέπει να κινητροδοτεί την κυβέρνηση για να να πετύχει ακόμη περισσότερα.

Στις 7 Ιουλίου 2019 ο ελληνικός λαός επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρόεδρο της κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από το 2009 που εξελέγη ένα κόμμα με αυτοδυναμία.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεγάλες και μικρές κρίσεις. Ο κρατικός μηχανισμός έπρεπε κυρίως να ανταπεξέλθει στις επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας του νέου κορονοϊού (Covid-19) που μαστίζει την ανθρωπότητα από τους πρώτους μήνες του 2020. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας που επισκίασε τα πάντα και ανέτρεψε τα οικονομικά (μεταξύ άλλων) σχέδια της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης, έχουν συντελεστεί αξιοσημείωτα επιτεύγματα.

Εστιάζοντας σε ορισμένα μόνο ζητήματα και αποφάσεις που έχουν ιστορική αξία και θα αποτελούν σημείο αναφοράς για πολλές δεκαετίες, τονίζεται η εκλογή της Πρώτης Γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η εκλογή της κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου αποτελεί ορόσημο για την ισότητα των δυο φύλων στην Πατρίδα μας.

Για εμάς τους Έλληνες πολίτες που ζούμε στο εξωτερικό, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση του δικαιώματος ψήφου από τον τόπο κατοικίας μας είναι εξαιρετικής σημασίας. Παρά τους αναγκαστικούς συμβιβασμούς που έγιναν για να ψηφίσει η αντιπολίτευση, η μεγάλη προσπάθεια του τότε Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, οδήγησε στο ιστορικό πρώτο βήμα που είχε αργήσει πολλές δεκαετίες.

Σε μια χώρα που υπάρχει εγγενής δυσπιστία απέναντι στις κρατικές δομές, η δημιουργία σχέσεως εμπιστοσύνης με τους πολίτες είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει μια κυβέρνηση.

Κομβική σημασία για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου αποτελεί η εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων. Επομένως η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η θέσπιση ασύλου για την προστασία ιδεών, όπως σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου, και η ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα ανωτέρω συνδυάστηκαν με την επιτυχή διαχείριση κρίσεων όπως η εξαιρετική αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας που εξήρε η διεθνής κοινότητα. Επιπλέον η σωστή οργάνωση στον τομέα της πολιτικής προστασίας οδήγησε σε αισθητά περιορισμένες καταστροφές από πυρκαγιές.

Η κυβέρνηση εξέπληξε θετικά ακόμη και τους πολιτικούς της αντιπάλους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Η ιστορικής σημασίας κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) με την Ιταλία και τμηματικά με την Αίγυπτο αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και τον Έβρο ενθουσίασε τους πολίτες. Χαρακτηριστικά, σημειώθηκε η «επακούμβιση» πολεμικού μας πλοίου σε τουρκικό, η ραγδαία μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και η υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας στη Θράκη με τη συνεργασία ενόπλων δυνάμεων και αστυνομίας.

Εξαιρετικής σημασίας για την μελλοντική μας θωράκιση αποτελεί το χτίσιμο του φράχτη στον Έβρο.

Επιπλέον, τα ταξίδια του Πρωθυπουργού, η εξαιρετική παρουσία του στον Λευκό Οίκο, η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τον στρατηγικό μας εταίρο το Ισραήλ και ο σεβασμός των Ευρωπαίωνηγετών προς το πρόσωπο του, άλλαξαν άρδην τη διεθνή μας εικόνα.

Η νέα, δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση παρουσία της χώρας αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια απέναντι στον ομόλογο του στην Άγκυρα που γέμισαν υπερηφάνεια όλο τον Ελληνικό λαό.

Αξιοθαύμαστη είναι επίσης η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας υπό την καθοδήγηση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη. Το κράτος εκσυγχρονίζεται με ραγδαίους ρυθμούς κατά τα πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Εσθονίας με την πλατφόρμα υπηρεσιών του δημοσίου gov.gr.

Κορωνίδα του κυβερνητικού έργου αποτελεί η μεγαλύτερη επένδυση στην Ευρώπη, το έργο πνοής για την Αττική και την ελληνική οικονομία, «το Ελληνικό». Το έργο αυτό αποτελεί εθνική επιτυχία αφού ξεκίνησε επί κυβερνήσεως κ. Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε επί κυβερνήσεως κ. Αλέξη Τσίπρα και (αφού ξεκόλλησε και δρομολογήθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη όταν ανέλαβε το 2019) υπεγράφη πριν λίγες ημέρες από την κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξίσου μεγάλης σημασίας επένδυση και έργο υποδομής για τις επόμενες γενιές είναι η επέκταση της Γραμμής 4 του Μετρό. 

Εν κατακλείδι, μολονότι η κυβέρνηση βρίσκεται μόνο δύο χρόνια στην εξουσία έχει να επιδείξει πολύ σημαντικά επιτεύγματα όπως τα παραπάνω και η επιδοκιμασία του ελληνικού λαού αποτυπώνεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες πρέπει να κινητροδοτεί την κυβέρνηση για να εργαστεί μεθοδικά ώστε να πετύχει ακόμη περισσότερα τα επόμενα δύο χρόνια.

***

Μιχάλης Αράπης

Πρόεδρος Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου