Associated Press: Έπαινοι Τζο Μπάιντεν στην Ελλάδα για τον ηγετικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας

Στα εγκωμιαστικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου όσον αφορά στη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας εστιάζουν αμερικανικά ΜΜΕ.

«Ο Μπάιντεν επαινεί την Ελλάδα για τον ηγετικό ρόλο της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», είναι ο τίτλος που επέλεξε το Associated Press για να παρουσιάσει τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ» ήταν, μεταξύ άλλων, τα λόγια του Αμερικανού προέδρου.

Όπως παρατηρεί το Assosiated Press, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης έχει προωθήσει την ιδέα η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος που θα μπορεί να φέρει φυσικό αέριο από τη νοτιοδυτική Ασία και τη Μέση Ανατολή προς την ανατολική Ευρώπη.

Ένας νέος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Ιούνιο, πρόκειται να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών και προς τις δύο κατευθύνσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την τροφοδοσία της βιομηχανίας και τη θέρμανση κατοικιών.

Η νέα σύνδεση του αγωγού, που ονομάζεται Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, θα δώσει στη Βουλγαρία πρόσβαση σε λιμάνια της γειτονικής Ελλάδας που εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο ή LNG και επίσης θα φέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω ενός νέου συστήματος αγωγών που καταλήγει στην Ιταλία.

Το “ευχαριστώ” στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σημειώνεται ότι αναφερόμενος στον πόλεμο κατά της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ο κ. Μπάιντεν, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για το «ηθικό κουράγιο να αποκηρύξει την επίθεση του Πούτιν, αλλά και να υποδεχθεί η χώρα μας πρόσφυγες από την Ουκρανία». Έκανε, μάλιστα λόγο για «παραπληροφόρηση, βάναυση και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και σε εγκλήματα πολέμου και μάλιστα σε βάρος παιδιών». Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε, δε, ότι το διακύβευμα σήμερα είναι να μην επικρατήσει ο αυταρχισμός της δημοκρατίας.