Πρωθυπουργός: Από την αποθέωση στο Κογκρέσο στη Σύνοδο Κορυφής κατά της ακρίβειας

Η ιστορικής σημασίας επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η οποία σηματοδοτήθηκε από αναβάθμιση του κύρους της χώρας, αντανακλάται θετικά και στην ελληνική κοινωνία, καθώς βλέπει στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη μια συστηματική προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής του, όπως αυτή “περνάει” και μέσα από τη διεθνή πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στην πρωτοβουλία που έχει ήδη ξεκινήσει για ευρωπαϊκή απάντηση στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας που ανησυχεί τους Έλληνες. Και μπορεί σε εθνικό επίπεδο να έχουν ήδη δρομολογηθεί πολιτικές και μέτρα ανακούφισης, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει σαφή την ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης στο ζήτημα της ενέργειας.

Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπου διαπιστώθηκε συναντίληψη των δύο ηγετών στο ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς μέσω της επιβολής πλαφόν. Μάλιστα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους εν όψει και της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαίου.

Στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποσπάσει τη μέγιστη αποτελεσματική απάντηση σε σχέση με την ακρίβεια στην ενέργεια. Όπως έχει χαρακτηριστικά επισημάνει, απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν υπαγορεύονται από κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο κερδοσκοπίας στην αγορά του φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι η αγωνία της κυβέρνησης για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτυπώνεται στα μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει, επιστρατεύοντας κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάνοντας ωστόσο σαφή την ανάγκη της δραστηριοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, στο ενεργειακό ζήτημα, καθώς μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και ως εκ τούτου να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.