Αυτές είναι οι κινήσεις-ματ που θα φέρουν τη δεύτερη 4ετία

Ιδιαίτερο βάρος δίνει ο πρωθυπουργός στα κοινωνικά προβλήματα και την περιφέρεια, ενώ στο επίκεντρο τίθενται ο πολίτης και η άμβλυνση των ανισοτήτων.

Από το Συνέδριο της ΝΔ στις αρχές Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να μιλά για το κυβερνητικό σχέδιο και τις προτεραιότητές του κατά τη δεύτερη τετραετία. Από τότε οι κινήσεις, οι εξαγγελίες και όλη η στρατηγική του είναι με το βλέμμα στη δεύτερη κυβερνητική θητεία.

Ανεξάρτητα από τον χρόνο των εκλογών, αυτή η στρατηγική δεν πρόκειται να αλλάξει. Kάθε μέρα θα αξιοποιείται για να προβάλλονται όσα έγιναν από το 2019 και όσα σχεδιάζονται για την επόμενη διακυβέρνηση.

Μεταρρυθμίσεις

«Τίποτα δεν καταδεικνύει ότι το κυβερνητικό έργο σταματά. Είναι σε διαβούλευση ο νόμος για την παιδεία, ψηφίζονται στη Βουλή συνεχώς σημαντικά νομοσχέδια, η κυβέρνηση ασχολείται καθημερινά, προσπαθεί καθημερινά να βρει τρόπους να μετριάσει το αποτύπωμα της εισαγόμενης ακρίβειας στη ζωή των πολιτών, συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, πριν από λίγο καιρό ψηφίσαμε σημαντικά νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με την υγεία των πολιτών, προγραμματίζεται η ψήφιση επίσης σημαντικών νομοσχεδίων το επόμενο διάστημα, συνεχίζεται το κυβερνητικό έργο και ο κυβερνητικός προγραμματισμός. Και παράλληλα προγραμματίζουμε και τις προτεραιότητές μας γιατί έτσι πρέπει να κάνει κάθε σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση, εφόσον οι Eλληνες πολίτες μας εμπιστευτούν ξανά στις εκλογές του 2023 για κινήσεις άμεσες, γρήγορες, καθοριστικές σε πτυχές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ή να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι και πριν από τις εκλογές του 2019 είχε προηγηθεί αντίστοιχη προετοιμασία η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να «τρέξει» η κυβέρνηση γρήγορα το πρόγραμμά της.

Ετσι διόλου τυχαίες δεν είναι οι συχνές επισκέψεις του πρωθυπουργού στην περιφέρεια και οι ανακοινώσεις πολιτικών που αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έρχονται να επιλύσουν σε ορισμένες περιπτώσεις χρόνια προβλήματα. Για παράδειγμα, η διεύρυνση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών σχολείων, το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξασφάλιση φθηνής στέγασης σε νέους ανθρώπους, οι αλλαγές στην υγεία με επίκεντρο τον προσωπικό γιατρό και τον νέο νοσοκομειακό χάρτη, η επέκταση του δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου όπως συμβαίνει για τον καρκίνο του μαστού και για άλλες μορφές κακοήθειας, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η αντιμετώπιση του δημογραφικού και η επιτάχυνση στις κατασκευές μεγάλων έργων υποδομής όπως για παράδειγμα ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης είναι μερικές από τις κυβερνητικές προτεραιότητες που έχουν ορίζοντα δεύτερης τετραετίας.

Παράλληλα, σταδιακά και επίσης καθόλου τυχαία, άρχισαν οι ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Πιο πρόσφατη η απόφαση του πρωθυπουργού να είναι υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Πειραιά η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, στη Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα, στην Ανατολική Αττική η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και στην Εύβοια η δικηγόρος και πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Προ ημερών ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες σχετικές ανακοινώσεις.

«Ετσι κι αλλιώς, σε έναν χρόνο από τώρα συνταγματικά λήγει η θητεία της κυβέρνησης αυτής. Αυτός είναι ένας χρόνος ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος για όσες και όσους επιθυμούν να διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους, να δουλέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες εκτός από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, για να καταθέσουν στους συμπολίτες τους την πρόταση και την εικόνα μέσω της οποίας θα διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη τους», απάντησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγώντας γιατί γίνονται από τώρα αυτές οι ανακοινώσεις και μήπως έρχεται πιο κοντά ο χρόνος των εκλογών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως διαψεύδουν κατηγορηματικά κάθε σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενώ ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στις σχετικές εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως «τα ερμηνευτικά εργαλεία του κ. Τσίπρα πάσχουν γενικώς».

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου κινούνται με λογική δεύτερης τετραετίας καθώς βάσιμα εκτιμούν ότι στις κάλπες οι ψηφοφόροι θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ. Εκτιμούν μάλιστα ότι είναι εφικτός και ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές όχι μόνο με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά και την αίσθηση που εισπράττουν κάθε φορά που ο πρωθυπουργός περιοδεύει είτε σε γειτονιές εντός Λεκανοπεδίου, είτε στην περιφέρεια.

Ισοπέδωση

Επίσης αναμένουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει στάση και θα συνεχίσει τις ισοπεδωτικές επιθέσεις προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια που προκαλούν στον κόσμο εισαγόμενα προβλήματα όπως η ακρίβεια. Γι’ αυτό ακριβώς δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στις προγραμματικές εξαγγελίες, στις ανακοινώσεις λύσεων σε προβλήματα που αγγίζουν την πιο πλατιά ομάδα στο εκλογικό σώμα, τους ψηφοφόρους δηλαδή που κινούνται ιδεολογικά στο κέντρο και οικονομικά ανήκουν στη μεσαία τάξη.

Ο στόχος είναι μέχρι την ώρα της κάλπης κάθε πολίτης να έχει αισθανθεί τη διαφορά, να γνωρίζει τόσο το κυβερνητικό έργο αυτής της τετραετίας όσο και τον προγραμματισμό για την επόμενη. «Να είναι πεπεισμένος ότι το καράβι της χώρας βρίσκεται και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε δυνατά και ασφαλή χέρια και να μην μπει στον πειρασμό να παρασυρθεί από τις εύκολες και ανέξοδες προτάσεις και λύσεις που μοιράζει εδώ και εκεί ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύοντας ότι ο κόσμος έχει μνήμη χρυσόψαρου και ξέχασε τον τρόπο που εκείνος κυβέρνησε με εταίρο τους ΑΝΕΛ την περίοδο 2015-2019», λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”