Πρωθυπουργός για Novartis: “Ναι, κ. Τσίπρα, πολιτική σκευωρία του χειρότερου επιπέδου ήταν αυτή η οποία στήθηκε από εσάς”

Αναλυτική απάντηση έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης στους πανηγυρισμούς  και στις απειλές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα για τη σκευωρία Novartis.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Έρχομαι, τώρα, σε ένα ζήτημα στο οποίο δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ εκτενώς, αλλά είδα ότι αρπάξατε την ευκαιρία και κάνατε μία αναφορά: στο ζήτημα το οποίο φαίνεται ότι έχει κυριαρχήσει στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, και αναφέρομαι στο ζήτημα της Novartis.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχει, κ. Τσίπρα, ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός και αυτό είναι το εξής: δύο κορυφαίοι πρώην Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ στενοί συνεργάτες σας -o ένας, φερόμενος ως ο στενότερος συνεργάτης σας- οδηγούνται στο Ειδικό Δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα. Αυτό είναι γεγονός. Και προσέξτε, κυρίως με την ατιμωτική κατηγορία ότι παρέβησαν τα καθήκοντά τους. Συγγνώμη, τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν τον προτείναμε για Νόμπελ, στο Ειδικό Δικαστήριο για κακούργημα πάει και εσείς χειροκροτείτε. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο γιατί ακριβώς; Πολύ ωραία. Χαίρομαι που με ρωτάτε. Γιατί λοιπόν παραπέμπεται;

Παραπέμπεται, πάμε να δούμε, λοιπόν, γιατί παραπέμπεται. Για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Με σκοπό να στοχοποιηθούν χωρίς στοιχεία πολιτικά πρόσωπα και για την υπόθεση Novartis, αλλά και για άλλες μεθοδεύσεις, ώστε να διωχθούν αλλά πρόσωπα, όπως ο δημοσιογράφος, ο κ. Παπαχρήστος.

Λοιπόν, μιλάτε για το βούλευμα. Για πάμε να δούμε λοιπόν τι λέει το βούλευμα; Λοιπόν, λίγη υπομονή παρακαλώ πολύ. Το βούλευμα με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία τα οποία έχω διαβάσει. Φαντάζομαι στο ίδιο βούλευμα αναφέρεστε και εσείς. Έτσι δεν είναι; Δεν διαβάσαμε διαφορετικά βουλεύματα.

Πάμε λοιπόν να ακούσει η Εθνική Αντιπροσωπεία και να ακούσουν και οι Έλληνες τι λέει το περιβόητο βούλευμα για το οποίο εσείς πανηγυρίζετε. Πανηγυρίζετε γι’ αυτά τα οποία θα ακούσετε. Ακούστε λοιπόν.

«Στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα από αρχές μήνα Μαρτίου 2017 μέχρι 23 Μαρτίου με πρόθεση και κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων του ως ασύμβατο με αυτό, παρενέβη στο έργο της Εισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου» -ο κ. Παπαγγελόπουλος όλα αυτά- «η οποία ενεργούσε προκαταρκτική εξέταση για τυχόν διάπραξη αδικημάτων της απιστίας, δωροληψίας και δωροδοκίας από πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης, συνταγογράφησης, φαρμακευτικών σκευασμάτων της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, Novartis θυγατρικής».

Λοιπόν, «σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της», ο κ. Παπαγγελόπουλος με την κα Ράικου, «και σε μη ακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία», ο κ. Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με το βούλευμα, ακούστε, «της άσκησε πίεση απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβιβάσει τον φάκελο της Novartis στη Βουλή, προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ο ίδιος γνώριζε, προτρέποντάς την, όπως από αυτή εξελήφθη, να κατασκευάσει στοιχεία».

Σε απάντηση της Εισαγγελέως Ελένης Ράικου ότι «δεν είναι αυτής της σχολής», ο άνθρωπος στον οποίο εσείς είχατε αναθέσει την αρμοδιότητα της προώθησης της διαφάνειας, είπε στην κα Ράικου, διατύπωσε σε βάρος της απειλή, με τη φράση «κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου».

Ωραία μπουμπούκι διαλέξατε για Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης.

Και στη συνέχεια, «προκειμένου να καμφθεί η αντίστασή της και να ενδώσει στις παράνομες προτροπές του, φρόντισε να διοχετεύσει προς δημοσίευση στην εφημερίδα Documento», ορίστε, εδώ το πρωτοσέλιδο, στις 23/3/2017, «στοχευμένα, εντελώς αβάσιμη αναφορά ενέχουσα απειλή ενάρξεως πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της». Πάρτε τα, να τα χαίρεστε. Να χαίρεστε τους Υπουργούς σας. Να χαίρεστε τους Υπουργούς σας οι οποίοι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος στο Ειδικό Δικαστήριο.

Και ταυτόχρονα, επειδή μιλάμε πολύ εδώ για Κράτος Δικαίου, το Κράτος Δικαίου εγώ το αντιλαμβάνομαι να έχει δύο βασικούς πυλώνες: την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είδαμε πόσο ανεξάρτητη ήταν η Δικαιοσύνη επί ημερών σας. Δεύτερος πυλώνας του Κράτους Δικαίου, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο πρώην Υπουργός Επικρατείας κατηγορείται γιατί ακριβώς; Για παρεμβάσεις στον χώρο της ενημέρωσης μέσω ενός χειραγωγημένου διαγωνισμού για την παροχή τηλεοπτικών αδειών. Μέσα από μια διαδικασία η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική. Και εσείς καμαρώνετε τώρα.

Καμαρώνετε γιατί ακριβώς; Διότι ο κ. Παπαγγελόπουλος όντως παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο με λιγότερες κατηγορίες από όσες του είχε αποδώσει η ανάκριση. Αλήθεια είναι αυτό. Και σεβόμαστε το πόρισμα και το βούλευμα των δικαστών. Ο καθένας μπορεί να έχει τις προσωπικές του σκέψεις για το πόσο έχει εσωτερική συνέχεια. Όντως παραπέμπεται για λιγότερες.

Άρα τι είναι; «Ολίγον έγκυος»; Είναι «ολίγον ένοχος»; Είναι υπόδικος για κακούργημα και παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο. Και εσείς όλοι χειροκροτείτε και λέτε «θρίαμβος, θρίαμβος». Δεν παραπέμπεται για όλα όσα του προσάψαμε, παραπέμπεται για κάποια. Και για κάποια κατ’ εξακολούθηση. Διότι εδώ το βούλευμα δεν μιλάει μόνο για παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis. Μιλάει για μια σειρά από παρεμβάσεις.

Μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος φαίνεται να είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό. Κανονικό παραδικαστικό και παρενέβαινε για λογαριασμό της πολιτικής εξουσίας, για λογαριασμό του εαυτού του, αυτό δεν διευκρινίζεται, πάντως έκανε παρεμβάσεις σωρηδόν στη Δικαιοσύνη. Και έρχεστε εσείς εδώ να πανηγυρίσετε και να πείτε ότι κατέρρευσε η σκευωρία.

Και κάτι ακόμα. Εσείς ήρθατε εδώ, κ. Τσίπρα, θυμάστε τις απίστευτες ιστορίες με τον κ. Παπαγγελόπουλο κάτω από τις νεραντζιές του Μαξίμου να μιλάει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο; Κρεμάσατε δέκα πολιτικούς σας αντιπάλους «στα μανταλάκια». Ποια ήταν η κατάληξη της υπόθεσης αυτής; Ποια ήταν η κατάληξη της υπόθεσης; Η Εισαγγελέας αρχειοθέτησε εννιά από τις δέκα υποθέσεις.

Μιλήσατε για «συγγνώμη». Εσείς, στον κ. Πικραμένο ο οποίος με τρεμάμενη φωνή σηκώθηκε σε αυτό το βήμα, ζητήσατε ποτέ συγγνώμη; Ναι, κ. Τσίπρα, πολιτική σκευωρία του χειρότερου επιπέδου ήταν αυτή η οποία στήθηκε από εσάς.

Η Δικαιοσύνη, όμως, κατά τα άλλα ήταν προφανώς κακή όταν αρχειοθέτησε τις υποθέσεις των εμπλεκόμενων αλλά είναι καλή τώρα που το βούλευμα το οποίο παραπέμπει τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν υιοθετεί όλες τις προτάσεις του ανακριτή και του εισαγγελέα. Θα σας πω, λοιπόν, ποια είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης. Θα συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο και αυτό που θα κάτσει στο εδώλιο είναι το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα. Αυτό κάθεται στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Αυτή η σκοτεινή περίοδος στην οποία επιχειρήσατε να ελέγξετε τους «αρμούς της εξουσίας», οι θεσμοί αντιστάθηκαν, η δημοκρατία αντιστάθηκε. Και αυτοί θα δικαστούν, κ. Τσίπρα. Και τα πολιτικά πρόσωπα, με μία εξαίρεση, τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία επιχειρήσατε να κατηγορήσετε έχουν αποδοθεί στην ελληνική κοινωνία ως αθώοι. Αυτό γράφει η Ιστορία, αυτή είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης.

Και τέλος, έχω μία απορία. Τι ακριβώς -θα κλείσω με αυτό- τι ακριβώς εννοείτε όταν μας λέτε ότι «θα μας πάτε μέχρι τέλος»; Είπατε «κύριε Μητσοτάκη, θα σας πάω μέχρι τέλος». Θα με βάλετε φυλακή; Τι ακριβώς;

(φωνές από τα βουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)

…Όλους; Όλους; Μάλιστα. Λοιπόν…Τη δεύτερη φορά. Θα μας πάτε; Ωραία, καλά πάμε.

Λοιπόν, κ. Τσίπρα, δεν θα υπάρξει «δεύτερη φορά» για εσάς, διότι η πρώτη φορά υπήρξε τόσο τραυματική και ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση και συγκρίνει και ξέρει πολύ καλά ποιοι έβγαλαν τη χώρα από το αδιέξοδο, ποιοι κράτησαν δυνατή τη δημοκρατία, ποιοι ανέταξαν το κύρος της χώρας και ευτυχώς, για εσάς «δεύτερη φορά» δεν θα υπάρξει, διότι αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία.