Τα ναυπηγεία Ελευσίνας, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ο ολισθηρός δρόμος του λαιϊκισμού

Το νομοσχέδιο για τη διάσωσή και εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας πέρασε την Τετάρτη στη Βουλή και την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε κοντά στους εργαζόμενους που εξ αρχής το υποστήριξαν.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση όμως είναι το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε και υπερψήφισε το εν λόγω νομοσχέδιο όμως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλακη το καταψήφισε. Είπε ένα βροντερό όχι με διάφορες δικαιολογίες. Αλλωστε και στη συζήτηση που έγινε επέλεξε να δώσει βάρος στο θέμα των… παρακολουθήσεων εκτιμώντας παρά τα όσα καταγράφονται και στις δημοσκοπήσεις ότι θα ωφεληθεί μακροπρόθεσμα. Φευ!

Αυτό που έγινε την Παρασκευή στα Ναυπηγεία χαρακτηριστικό. «Μας χαρίσατε το μέλλον και τις ζωές μας» είπε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκης προσθέτοντας πως «Απαλλαχτήκαμε από το χθες και τα δεινά πριν δύο μέρες».Και συνέχισε λέγοντας: «Κύριε Πρωθυπουργέ, έχουμε όρεξη και πάθος να φτιάξουμε το Ναυπηγείο μας από την αρχή. Να επισκευάζουμε εκατοντάδες πλοία το χρόνο που ο νέος ιδιοκτήτης θα μας φέρνει. Να χτίσουμε τα νέα πλοία του Ελληνικού Ναυτικού στην ώρα τους, στον προϋπολογισμό που θα συμφωνήσουμε, στην αξεπέραστη ποιότητα και τεχνογνωσία που έχουμε ως εργαζόμενοι. Να τους κάνουμε να μας εμπιστευτούν ξανά. Να χτίσουμε πλοία άλλων χωρών, να αναδειχθούμε ως ναυπηγικός και τεχνολογικός κόμβος, με κεντρικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή προς όφελος της πατρίδας μας».

Για να καταλήξει ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό τονίζοντας όμως και τα εξής: «Μας πιστέψατε, αυτό για εμάς τα λέει όλα. Κάνατε πράξη την δέσμευσή σας» και είναι αλήθεια πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πίστεψε στο εν λόγω εγχείρημα και όχι μόνο. Για πολλοστή φορά έδειξε πως κάνει τις δεσμεύσεις του πράξεις αν και στην περίπτωση των ναυπηγείων υπήρξαν αντιδράσεις. Αλλώστε μια μερίδα εργαζομένων, πολύ μικρή, ελάχιστη αλλά με τις πλάτες του ΠΑΜΕ επιχείρησε να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα καταγγέλλοντας τη, στη λογική μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη την καταψήφισε.

Το γεγονός μάλιστα ότι την υπερψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως στο τέλος της ημέρας το τρίτο κόμμα κινήθηκε με μικροκομματική λογική. Είναι ενδεικτικό πως στη συζήτηση επιχειρήθηκε να τεθεί το θέμα των παρακολουθήσεων και της επισύνδεσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη στη λογική της επίθεσης και του καταγγελτικού σε βάρος της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, λογικής. Και σε μια αναβίωση μιας λαϊκιστικής τακτικής που τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια είχε αποφευχθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη αν και δεν είχε, είναι η αλήθεια, εξαλειφθεί.

Στη συζήτηση της Τετάρτης μάλιστα αφού είχε τονιστεί η διαφωνία του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο και είχε τεθεί και θέμα ότι στηρίζεται σε «θεωρητικά και υποθετικά δεδομένα». Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε μάλιστα δηλώσει πως «Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για το επενδυτικό σχέδιο, δεν το γνωρίζουμε, καθώς είναι απόρρητο. Όπως επίσης δεν γνωρίζουμε και το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις, σημείωσε. Με το κείμενο αυτό «διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον, καθώς έχει πολλές αδυναμίες που χρήζουν κατ’ ελάχιστο συγκεκριμένες απαντήσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί».

Δεν είχε όμως παραλείψει να επιτεθεί στην κυβέρνηση και να βάλει και στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διάσωση θέσεων εργασίας αλλά και ενός σημαντικού πυλώνα για την οικονομία και την εθνική άμυνα και ασφάλεια το θέμα του Νίκου Ανδρουλάκη καταγγέλλοντας πως «η υπόθεση βαραίνει ξεκάθαρα τον στενό πυρήνα του επιτελικού κράτους και που παρ’ όλες τις τακτικές μετάθεσης ευθυνών της κυβέρνησης, είναι αδύνατον να αντιστραφεί η πραγματικότητα και να παρουσιαστεί ως κανονικότητα, να καθίσταται υπόλογο το θύμα παράνομων παρακολουθήσεων όσο κι αν στελέχη της κυβέρνησης το προσπαθούν».

Τα όσα έγιναν στα Ναυπηγεία κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η υποδοχή του από τους εργαζόμενους, τα λόγια του προέδρου του σωματείου τους αλλά και τα όσα ειπώθηκαν για το μέλλον τους δείχνουν ότι ο λαϊκισμός είναι ένας ολισθηρός δρόμος και η μονοθεματική ενασχόληση με ζητήματα σοβαρά μεν αλλά εκτός λαικής βάσης δημιουργούν εντυπώσεις αρνητικές. Πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα έλεγε κανείς αναγκάστηκε να το υπερψηφίσει μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να αναφερθεί πως τα αποτελέσματα, τα δημοσκοπικά, από την σε εξέλιξη καθημερινή επίθεση για το θέμα των παρακολουθήσεων, είναι μηδαμινά σχεδόν ειδικά για το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Το μόνο που θα μπορούσε να αναφερθεί είναι η ανακοπή της πτωτικής του τάσης αλλά και αυτό θα δείξει σε βάθος χρόνου αν τελικά κατέστη εφικτό. Αν όμως γλιστρήσει στον ολισθηρό δρόμο του λαϊκισμού και του «Όχι σε όλα» τότε η αναστροφή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού οι πολίτες έχουν δείξει ότι γυρνούν σε αυτού του είδους τις Σειρήνες…

 

ΥΓ Μέχρι πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπερψήφιζε νομοσχέδια που δίνουν λύσεις έστω και με επισημάνσεις ή με προειδοποιήσεις.

ΥΓ. Ποιοί άλλοι καταψήφισαν; Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη…