Πρωθυπουργός στους Sunday Times: Είναι η κατάλληλη ώρα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμά πως η Βρετανία πλησιάζει στην απόφαση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα, αποκαλύπτοντας ότι θα υποβάλει σχετικό αίτημα στην ομόλογό του Λιζ Τρας, όταν επισκεφθεί το Λονδίνο μέσα στο έτος, σύμφωνα με τους  Sunday Times.

Στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Matthew Cambell o Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες επί των διεργασιών για την επιστροφή των Γλυπτών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αξιοποιεί ενεργά τις επιλογές της και θέλει να έχει εποικοδομητικές επαφές με το Βρετανικό Μουσείο.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την Αγγλία να προβεί σε μια τέτοια χειρονομία λόγω του ότι «Αυτή την περίοδο η Τρας θα κοιτάζει να χτίσει αξιοπιστία και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά από την κηδεία (της βασίλισσας) θα είναι μία φανταστική χειρονομία και αυτό είναι που θα της πω» αποκαλύπτει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μητσοτάκης στη βρετανική εφημερίδα.

Επίσης διατυπώνει τη γνώμη ότι ο νέος Βασιλιάς Κάρολος με τον οποίο  έχει μία «καλή προσωπική σχέση», είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών παρότι θα μείνει ουδέτερος στο εν λόγω θέμα λόγω της ιδιότητάς του. Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στα όσα έχουν συζητήσει οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας.

Εκτός από το κεντρικό θέμα των Γλυπτών, μιλάει για την υπόθεση των υποκλοπών: «Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα. Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει».

Στην ίδια συζήτηση αναφέρεται και στην τουρκική προκλητικότητα κατηγορώντας τον Ταγίπ Ερντογάν για fake news σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».

Αναφορικά με την αμερικανική έκθεση περί ρωσικής προσπάθειας εμπλοκής στην ελληνική πολιτική σκηνή μιλά για την προσπάθεια χρηματοδότησης ενός τηλεοπτικού δικτύου φιλικού προς τη Μόσχα και τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο κατηγορεί ότι «έχει μία εφημερίδα που στήθηκε με μοναδικό σκοπό να κυνηγήσει εμένα και τη σύζυγό μου».