Δημοσκόπηση Metron: Στο 7,4% η διαφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – Διαχρονικές οι ευθύνες λέει το 90%

Προβάδισμα της τάξεως του 7,4% στην εκτίμηση ψήφου, καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και δείχνει ότι η τραγωδία των Τεμπών έχει πλήξει συνολικά τα τρία πρώτα κόμματα αφού παρατηρείται τάση μια αντισυστημικής ψήφου.

Η κυβέρνηση καταγράφει απώλειες, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν τις καρπώνονται. Αντιθέτως παρουσιάζουν και αυτά τα κόμματα πτώση ως προς την προτίμηση των ψηφοφόρων.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνει ποσοστό 26,3%, έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ, με της διαφορά να ανέχεται στο 5,8%. Η ΝΔ καταγράφει απώλειες 3,9 μονάδων σε σύγκριση με την πρόθεση ψήφου κατά τον μήνα Φεβρουάριο. Απώλειες 2 μονάδων εμφανίζει όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και το ΠΑΣΟΚ κατα ς 0,8%

Αντιθέτως, ενισχυμένο εμφανίζεται το ΜέΡΑ25 (αύξηση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων), η Ελληνική Λύση (1,1) και το Εθνικό Κόμμα Έλληνες (1,8). Οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν ποσοστό 8,5%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να βρίσκεται στο 11,8%.

Στην εκτίμηση ψήφου του αποτελέσματος, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3%, με τη διαφορά να φτάνει στο 7,4%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 11,8%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 5,2%, το ΜέΡΑ25 με 4,5%. Οι Έλληνες (κόμμα Κασιδιάρη) εκτινάσσονται στο 4,6%!

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτή τη δημοσκόπηση το ποιοτικό στοιχείο της παράστασης νίκης που δεν έχει διαψευστεί ποτέ δίνει μια διαφορά ιδιαιτέρως μεγάλη σε σχέση και με τις δημοσκοπήσεις άλλων εταιρειών. Η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 60% έναντι 22%. Διαφορά της τάξεως του 38% παρά το γεγονός πως το κυβερνών κόμμα εμφανίζει και σε αυτό το ερώτημα πτώση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 32%, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 7%. Απώλειες όμως εμφανίζει και ο Αλέξης Τσίπρας που θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 16% των ερωτηθέντων έναντι 19% στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39% θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες και 59% αρνητικές και μάλλον αρνητικές.

Οι πολίτες σχεδόν στην απόλυτη πλειοψηφία τους (94%) θεωρούν ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών με την πλειοψηφία να τις αποδίδει στη σημερινή κυβέρνηση. Εν τούτοις 9 στους 10 από όσους αναγνωρίζουν την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών δηλώνουν ότι αυτές είναι διαχρονικές.

Το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η οικονομία, αν και υποχώρησε στο 21% έναντι 30% τον Φεβρουάριο και ακολουθούν η ακρίβεια. Οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα είναι το τρίτο σε ιεράρχηση πρόβλημα, ιδιαίτερα αυξημένο σε ποσοστό (15% έναντι 5% τον Φεβρουάριο).

Η αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση έχει θετική γνώμη σε ποσοστό 32% και 16% ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρνητική γνώμη τρέφει κατά 77% η κοινή γνώμη στην αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι 61% που απαντά το ίδιο για την κυβέρνηση.

Και αυτή η δημοσκόπηση δίνει την ίδια εικόνα με τις υπόλοιπες ανεξαρτήτως των διαφορών που καταγράφονται. Η κυβερνώσα παράταξη υφίσταται φθορά μετα την τραγωδία των Τεμπών, κάτι αναμενόμενο απ΄ όλους αφού έχει τη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 3,5 χρόνια, εν τούτοις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν την καρπώνεται. Σε αυτή τη δημοσκόπηση μάλιστα καταγράφει και απώλειες.

Η αντιπολιτευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα δείχνει ότι δεν πείθει όπως και ότι αποτελεί μια εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας αφού δεν διαθέτει κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Αντιθέτως και στην περίπτωση της τραγωδίας των Τεμπών επέλεξε ως τακτική την αποποίηση των ευθυνών της δικής του κυβέρνηση, κάτι που τελικά δεν πείθει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Στο σύνολό τους πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτό το ποιοτικό στοιχείο είναι σημαντικό δεδομένου ότι συγκρίνονται δύο πολιτικά πρόσωπα εκ των οποίων το ένα κατέχει σήμερα τη θέση και το άλλο την κατείχε μέχρι το 2019 για 4,5 χρόνια.