Λευτέρης Αυγενάκης: Στόχος η ένταξη ακόμα 60.000 νέων στον πρωτογενή τομέα

Στις τρεις προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε από την Κρήτη ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης μετά από σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων των Χανίων και του Ρεθύμνου. 

Πρώτον, πρόκειται για τον εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή, δεύτερον για τη σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εστίασε στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη, καθώς ο Οργανισμός δεν είναι αυτόνομο κρατίδιο: «Χρειάζεται δουλειά εντατική. Θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια, ηρεμία, αξιοπιστία, κάτι που επιδιώκεται και από τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ, αλλά και από τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατάλαβαν ότι ο Οργανισμός δεν είναι αυτόνομο κρατίδιο».

«Είναι εποπτευόμενος φορέας. Ελέγχεται και εποπτεύεται από το ΥΠΑΑΤ και θα εκτελεί με ευλάβεια και διαφάνεια όλα αυτά που προβλέπονται από τη σύσταση λειτουργίας του», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σημείωσε ότι ο Οργανισμός δεν έχει αποκτήσει τον βηματισμό που θα ήθελε. Όπως δε, πρόσθεσε, «βήμα-βήμα αλλά με ταχύτητα, απαντούμε στις αγωνίες των αγροτών ώστε να υπάρξει ηρεμία. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε, γιατί όντως υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν λυθεί».

Τρίτον, έκανε λόγο για την εφαρμογή της πολιτικής νερού, προκειμένου να γίνεται σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας.

«Πρέπει να κάνουμε το επάγγελμα του αγρότη πιο ελκυστικό»

Επίσης, ο κ. Αυγενάκης ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα της παρουσίας νέων στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας την ανάγκη ισχυροποίησης της παρουσίας τους. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η απόφασή του για ένταξη και των περίπου 2.500 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, με την εξασφάλιση επί πλέον 77 εκατ. ευρώ. «Πρέπει να κάνουμε το επάγγελμα του αγρότη πιο ελκυστικό» είπε και τόνισε ότι στόχος είναι, έως το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί στον πρωτογενή τομέα επί πλέον 60.000 νέοι».

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτοκτηνοτρόφων, αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει για ενίσχυση του συνεργατισμού και σημείωσε ότι «με σωστή και οργανωμένη δουλειά, αλλά και με τη συνεργασία όλων θα τα καταφέρουμε».

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός σήμερα επισκέφθηκε δύο από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Βρέθηκε στα Χανιά και πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.