Κυριαρχία ΝΔ στις δημοσκοπήσεις: Ο νικητής, οι εκπλήξεις και το χάος

Πάτησε πλέον στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές το 33% η Νέα Δημοκρατία και δείχνει αυτήν την ανοδική τάση που συζητείται καθημερινά. Αυτό ήταν και το αναμενόμενο να γίνει, ειδικότερα με τις στρατηγικές της αντιπολίτευσης εν συνόλω.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη έρευνα της Marc (protothema), η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται ότι σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, αυξάνοντας τη διαφορά του από το ΠΑΣΟΚ στις 3,3 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 33,4%, έναντι 14,7% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά δηλαδή 18,7 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,4%, η Ελληνική Λύση με 9,8%, το ΚΚΕ με 8,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,3%, η Νίκη με 3,4%, η Νέα Αριστερά με 2,5%, οι Σπαρτιάτες (ο Αρειος Πάγος απαγόρευσε τη συμμετοχή τους στις εκλογές) με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,4%, η Φωνή Λογικής με 2,2% και οι Δημοκράτες με 1,7%.

Σε ό,τι αφορά τη μέτρηση της GPO για τα «Παραπολιτικά», στην εκτίμηση ψήφου καταγράφονται τα εξής ποσοστά για τα κόμματα: ΝΔ στο 33,6% έναντι 16,3% του ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ στο 8,8%, Σπαρτιάτες στο 2,4%, Ελληνική Λύση 9,1%, Νίκη 3,4%, Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, ΜέΡΑ25 2,1%, Νέα Αριστερά 2,7% και Δημοκράτες 2,2%.

«Γαλάζια» πανστρατιά

Τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάκαμψη της ΝΔ δείχνουν ότι το πολιτικό ενδιαφέρον των πολιτών να αρχίζει να φουντώνει και οι ευρωεκλογές αποκτούν σταδιακά χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών. Ταυτόχρονα, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να ξεπερνά το 10%, όλα δείχνουν ότι εκείνοι που θα ήθελαν ενδεχομένως να εκφράσουν την αποδοκιμασία προς κάποιους κυβερνητικούς χειρισμούς δεν βλέπουν καμία αξιόπιστη εναλλακτική λύση πέραν της ΝΔ.

Σε αυτά ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρώντας, μέσω της κινητοποίησης των γαλάζιων στελεχών, να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Παράλληλα, στόχο έχει να αποτρέψει τη χαλαρή ψήφο, θέτοντας το ζήτημα της επανεπιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κινείται μεταξύ 15%-17%, αλλά με ταβάνι, ενώ όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της Κουμουνδούρου, ο στόχος που έχει θέσει το κόμμα είναι το 20%, ποσοστό που δεν φαίνεται ούτε καν να το πλησιάζει.

Εκπλήξεις στους «μικρούς»

Ωστόσο, το τμήμα των ψηφοφόρων που έχει και το μεγαλύτερο εκλογικό ενδιαφέρον βρίσκεται από την τρίτη ως την πέμπτη θέση. Προς το παρόν, ο διαμαρτυρόμενος Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ, με κόπο και βάσανο προσπαθούν να πλησιάσουν το 12%, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος δημοσκοπικά παλεύει με το διψήφιο 10%, με το ΚΚΕ να δείχνει να σταθεροποιείται στο 8,5%. Ωστόσο, όλοι κινούνται στο όριο του στατιστικού λάθους, αφού από το 8,5% ως το 12% η διαφορά είναι μόλις 3,5 μονάδες και πολλά μπορούν να συμβούν.

Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου σταθεροποιείται πέριξ του 5%, εξασφαλίζοντας κατά πάσα πιθανότητα την εκλογή ενός ευρωβουλευτή. Όμως από εκεί και κάτω τα πράγματα δυσκολεύουν. Συγκεκριμένα, η Νέα Αριστερά (το κόμμα διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ), η Νίκη, οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου αλλά και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου διεκδικούν το όριο του 3%, ευρισκόμενοι όλοι στα όρια του στατιστικού λάθους, κάτι που σημαίνει ότι όλα είναι πιθανά.