Νίκος Ανδρουλάκης – Αλέξης Τσίπρας: Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα

Το ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, συνεχίζει να ξαφνιάζει τους πολίτες με τη στάση του, θυμίζοντας όλο και περισσότερο τις διφορούμενες στρατηγικές του ΣΥΡΙΖΑ. Εν μέσω υποσχέσεων και φιλόδοξων δηλώσεων για ισονομία και δικαιοσύνη, ο Νίκος Ανδρουλάκης και το κόμμα του επιλέγουν τελικά τη στείρα άρνηση απέναντι σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Και σαν να μην έφτανε αυτό, φτάνουν να ανακοινώνουν πως θα ψηφίσουν «παρών» σε μια πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας που αφορά 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, αφήνοντας τους πολίτες να αναρωτιούνται αν η πολιτική τους στέκεται τελικά στο πλευρό των συμφερόντων τους ή των μικροπολιτικών τους επιδιώξεων. 

Είναι χαρακτηριστική η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να παραμένει αμέτοχο και να εμποδίζει όποιες προσπάθειες διευκολύνουν τους πολίτες να λάβουν τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη. Οταν το ζήτημα τέθηκε στην Ολομέλεια, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσίμαρης εξέφρασε ευθαρσώς την αντίθεση του κόμματος με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, παραθέτοντας επιχειρήματα ασαφή και ρηχά, όπως η γενική αντίρρηση στην υλοποίηση χειρουργείων σε ένα «υποστελεχωμένο σύστημα».

Το ΠΑΣΟΚ, στην πράξη, βάζει εμπόδια σε ένα μέτρο που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τη λίστα αναμονής και να προσφέρει άμεσες λύσεις στους πολίτες που περιμένουν ακόμα και για σοβαρά ζητήματα υγείας. Σαν να μην έφταναν αυτά, η αναφορά Τσίμαρη ότι «θέλουμε μικρές και μεσαίες επεμβάσεις και όχι καρκίνους» ακούγεται τουλάχιστον προσβλητική, ιδιαίτερα για ασθενείς που ακούνε το κόμμα να υποβαθμίζει την ανάγκη για γρήγορη και προσβάσιμη ιατρική φροντίδα.

Αλλά η υποκρισία δεν σταματά εδώ. Το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε μεν τροπολογία για την υπαγωγή του προσωπικού του ΕΣΥ στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, μια ρύθμιση που θα μπορούσε να ανακουφίσει τους εργαζόμενους. Αλλά, ταυτόχρονα, αρνείται να στηρίξει την προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος μέσω των δωρεάν χειρουργείων, επιλέγοντας να σταθεί ουδέτερο – ένα «παρών» που υποδηλώνει απλώς την απροθυμία για ουσιαστική υποστήριξη. Ουσιαστικά, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εκμεταλλεύεται την ευαισθησία του ελληνικού λαού σε θέματα δημόσιας υγείας, επιλέγοντας τη στείρα αντιπολίτευση αντί της παραγωγικής συμβολής.

Λαϊκίστικη ρητορική

Η προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ θυμίζει την παλαιά γραμμή του «λεφτά υπάρχουν» που εξαργυρώθηκε με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και λαϊκίστικη ρητορική, καθώς αρκείται σε υποσχέσεις για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ ταυτόχρονα κάνει πίσω στις ουσιαστικές δράσεις. Αντί να δείξει τόλμη και να στηρίξει την πρωτοβουλία των απογευματινών χειρουργείων, το ΠΑΣΟΚ προτιμά την τακτική του «όχι σε όλα», την οποία η κοινωνία έχει πλέον μάθει να αναγνωρίζει και να απορρίπτει.

Δεν είναι τυχαίο που ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως «το ΠΑΣΟΚ γίνεται πράσινος ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υπογράμμισε πως «στην τροπολογία για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει παρών». Αυτή η στάση μιλά από μόνη της για την υποκρισία του κόμματος, και κάθε περαιτέρω σχολιασμός μοιάζει περιττός.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μοιάζει να πατά στα χνάρια του Αλέξη Τσίπρα, υιοθετώντας πολιτικές διφορούμενες και διακηρύξεις κενές ουσίας. Το ΠΑΣΟΚ, από κόμμα αλλαγής και προόδου, μετατρέπεται σε κόμμα οπισθοδρόμησης και στείρας άρνησης. Αν συνεχίσει έτσι, είναι βέβαιο ότι οι πολίτες θα δουν μέσα από την πολιτική ομίχλη, αναγνωρίζοντας πως ο δρόμος του λαϊκισμού και της υποκρισίας δεν είναι αυτός που θα τους φέρει πραγματική πρόοδο και ουσιαστική στήριξη.

Όμηρος Τσάπαλος: Τα κόμματα πρέπει να εξηγούν πού θα βρουν χρήματα

Για το ζήτημα της ένταξης των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, το «Μανιφέστο» συνομίλησε με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Ομηρο Τσάπαλο, ο οποίος σημειώνει ότι οι νέοι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες –τους οποίους ακολουθεί πιστά και η χώρα μας– προβλέπουν «οροφές δαπανών». Ετσι, προτού ένα κόμμα διαφημίσει τη λίστα των παροχών του, θα πρέπει να εξηγεί από πού θα «κόψει» για να αντλήσει τα χρήματα που τάζει στους πολίτες. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση είναι εθνικά και οικονομικά επικίνδυνη. «Οι νέοι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες –τους οποίους ακολουθεί πιστά και η χώρα μας– προβλέπουν «οροφές δαπανών». Ετσι, προτού ένα κόμμα διαφημίσει τη λίστα των παροχών του, θα πρέπει να μας εξηγήσει από πού θα κόψει για να αντλήσει τα χρήματα που τάζει στους πολίτες. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση είναι εθνικά και οικονομικά επικίνδυνη και δεν λαμβάνει υπόψη τις θυσίες και τους κόπους των πολιτών που δεν επιθυμούν άλλες περιπέτειες ούτε θέλουν να δουν ξανά τη χώρα να εκτροχιάζεται δημοσιονομικά. Οι πολίτες καταψήφισαν την κουλτούρα των λεφτόδεντρων και θα το ξανακάνουν στο μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ομηρος Τσάπαλος.