8/8/21-Νο 3 καμπάνια μας υπέρ του εμβολιασμού !!! Νέες μεταλλάξεις εάν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί

Γράφει ο Χρήστος Φραντζανάς
Την ώρα που κυβέρνηση και επιστήμονες προσπαθούν να πείσουν όλους τους Έλληνες να εμβολιαστούν για να υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας και να προστατευτούν όλοι από τις επιπλοκές μία πιθανής νόσησης του κοροναϊού, η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να καλπάζει σε όλη τη χώρα, καθώς πλέον το συγκεκριμένο στέλεχος έχει κυριαρχήσει κατά περίπου 80%.

Στο παρελθόν γκρίνιες επειδή δεν είχαμε μεγάλο αριθμό εμβολίων. Πλέον και πάντα με τις ενέργειες της κυβέρνησης έχουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ σαμποτάρει την προσπάθεια της Ν.Δ.-ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΥΒΡΙΣΤΗ ΠΟΛΑΚΗ.

Παράλληλα παραθρησκευτικές οργανώσεις , ουφολόγοι, γραφικοί άπαντες , προχωρούν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας!!! Μιλάνε για τσιπ του 666 και ως γνωστό και προφυλάξεις δεν λαμβάνουν και προκαλούνται επεισόδια. ΑΠΕΥΘΥΝΩ ΚΑΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΠΡΙΝ ΘΡΗΝΉΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ.

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΕΟΔΥ τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, το τελευταίο 24ωρο.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.852 , εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 514.192 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.430 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.075 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 204 (62.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.842 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 209 (ημερήσια μεταβολή 0%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 190 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

Καθυστερεί το τείχος ανοσίας

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους από τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν ενώ οι επιστήμονες προτρέπουν τους νέους που ετοιμάζονται για διακοπές, να κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, πριν ετοιμάσουν… βαλίτσες.

O Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών.

Εξήγησε ότι από τους περίπου 70.000 εμβολιασμούς που έγιναν πριν από δύο ημέρες,  οι 20.000 είναι νέοι εμβολιασμοί και οι 50.000 εμβολιασμοί ολοκλήρωσης. Για να πετύχει η χώρα ανοσία οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιούνιου δηλαδή περί τις 100.000 την ημέρα. Κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν έως το Σεπτέμβριο.

Για τις νοσηλείες εμβολιασμένων ο καθηγητής εξήγησε ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν 100% και αυτό το ποσοστό που υπολείπεται μπορεί όντως να βρεθεί στο νοσοκομείο. Γι αυτό το λόγο στις ΗΠΑ γίνεται συζήτηση για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους πολίτες. Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι όλα τα εμβόλια έχουν το ίδιο ποσοστό αποτελεσματικότητας έναντι σοβαρής νόσησης και αυτό που διαφέρει είναι η αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τη μόλυνση με απλά συμπτωματική νόσο.

 

Νέες μεταλλάξεις εάν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί

Εν τω μεταξύ, για νέες μεταλλάξεις στις οποίες θα οδηγήσουν οι συνεχείς μολύνσεις του κοροναϊού, μίλησε χθες,  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και προειδοποίησε ότι αυτό θα επηρεάσει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Με φόντο την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής για έναρξη εμβολιασμών στις ηλικίες 12-15 ετών, τις τελευταίες εβδομάδες και με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά και τους εφήβους.

«Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων» προειδοποίησε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, παρομοίασε τους ανεμβολίαστους με «εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων».

Ήπια νόσος στα παιδιά

Από την αρχή της επιδημίας, έχει διαπιστωθεί ότι η νόσος στα παιδιά διαδράμει ήπια ή και ασυμπτωματικά. Εντούτοις, και στις άλλες χώρες, όπως και στις δικές μας, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών έχει νοσηλευτεί, παρά την ήπια συμπτωματολογία, στα νοσοκομεία.

Επικαλούμενη τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ολλανδία, σχετικά με την κλινική έκφραση της COVID, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι επιβεβαιώνουν τη σπανιότητα μίας σοβαρής νόσου, ενός σπάνιου συνδρόμου που σχετίζεται με τον κοροναϊό, το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με την ίδια, εστιάζεται στην αναζήτηση και διευκρίνιση της συχνότητας των συμπτωμάτων μετά από λοίμωξη με COVID στα παιδιά, εβδομάδες μετά από αυτήν, post-COVID ή long-COVID σύνδρομο και είναι ανεξάρτητο από τη βαρύτητα της λοίμωξης με συμπτώματα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Τα ποσοστά της συχνότητας ποικίλουν ευρέως, όπως είπε, ενώ τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τη λοίμωξη COVID.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά κενά σχετικά με τον κίνδυνο ανά κατηγορία νοσήματος.

Πηγή διασποράς

Σε ό,τι αφορά το επιδημιολογικό κομμάτι τόνισε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν πηγή διασποράς και κινδυνεύουν κυρίως τα ευάλωτα άτομα.

«Τα παιδιά και οι έφηβοι, ως γνωστόν, αποτελούν πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα άτομα στο περιβάλλον που είναι ευάλωτα είτε διότι είναι ανεμβολίαστα, είτε διότι λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος έχουν μειωμένη ανοσοανταπόκριση στους εμβολιασμούς που πιθανώς έχουν κάνει» είπε και πρόσθεσε:

«Τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία, μια πραγματικότητα την οποία οι γονείς έχουν ζήσει την προηγούμενη χρονιά, και αυτό το γεγονός εμποδίζει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και τις άλλες απαραίτητες δραστηριότητες της ηλικίας της παιδικής».

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, για τα παιδιά έχουν εγκριθεί δύο εμβόλια, της Pfizer για 12-15 ετών και της Moderna για 12-17 ετών, ενώ -σύμφωνα με τις έρευνες- τα εμβόλια είναι ικανά να παράγουν αντισώματα ανάλογα με αυτά των μεγαλύτερων ηλικιών, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή με τις αντιδράσεις που παρουσιάζουν οι ενήλικες.

Πάντως, λόγω του σχετικά μικρού αριθμού παιδιών δεν μπορούν να καταγραφούν σπάνιες παρενέργειες όπως η περικαρδίτιδα-μυοκαρδίτιδα, που σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ υπάρχουν 18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. εμβολιασθέντων.

ΠΗΓΕΣ : ΕΛΕΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ INGR