Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 13, 2024
Home Υγεία Αντιβιοτικά – Ελλάδα: Τρία υπερανθεκτικά παθογόνα που μας απειλούν – Ποιο τεστ...

Αντιβιοτικά – Ελλάδα: Τρία υπερανθεκτικά παθογόνα που μας απειλούν – Ποιο τεστ θέλουν οι γιατροί να γίνει υποχρεωτικό

Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις του χειμώνα, όπως ωτίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα και το κοινό κρυολόγημα, που εκδηλώνεται με συνάχι, βήχα, πονόλαιμο, πόνο στους μύες, στα κόκκαλα και πυρετό, είναι ιώσεις που θεραπεύονται από μόνες τους σε περίπου τρεις ημέρες

PHOTO: SHUTTERSTOCK

Σημαντικά αυξημένα είναι τα ποσοστά αντοχής γνωστών παθογόνων σε κοινά αντιβιοτικά, γεγονός που σημαίνει ότι τα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις, ένα εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο που λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας. Η κατανάλωση των αντιβιοτικών έχει μπει σε ένα πλαίσιο και δεν είναι τόσο ανεξέλεγκτη όσο παλαιότερα, ωστόσο οι Έλληνες συνεχίζουν να λαμβάνουν αντιβιώσεις: 3 στους 4 έλαβαν αντιβιοτικό το τελευταίο 12μηνο. Οι γιατροί, μάλιστα, προτείνουν να γίνει υποχρεωτικό το strep test πριν ληφθεί αντιβιοτικό για λοιμώξεις που προκαλούν φαρυγγίτιδες και αμυγδαλίτιδες. Πρόκειται για συνηθισμένες αιτίες σύγχυσης στη χορήγηση αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε χθες από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, ο πνευμονιόκοκκος, μια κοινή αιτία εξωνοσοκομειακών πνευμονιών παρουσιάζει αντοχή από 35-40% στην πενικιλλίνη κατά τη χορήγησή της στην κοινότητα και 50-60% στις μακρολίδες. Επίσης, ο πυογόνος στρεπτόκοκκος εμφανίζει αντοχή 15-25% στις μακρολίδες. Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν ότι μια πνευμονία από πνευμονιόκοκκο ή μια λοίμωξη με στρεπτόκοκκο καταπολεμώνται πιο δύσκολα και τα φάρμακα μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα.

«Όλο αυτό έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της τεράστιας κατάχρησης», ανέφερε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Κυριακή Κανελλακοπούλου. Ακόμη ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli), το οποίο ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό ουρολοιμώξεων. Η αντοχή του στην αμπικιλλίνη υπερβαίνει το 50%, ενώ στις κινολόνες είναι περίπου 20%.

Σύμφωνα με την ίδια, οι Έλληνες σε υψηλό ποσοστό επιμένουν να παίρνουν αντιβιοτικά, η χορήγηση των οποίων είναι άσκοπη, γιατί αφορά στις ιώσεις στις οποίες τα αντιβιοτικά, εξ’ ορισμού, δεν είναι δραστικά. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η Καθηγήτρια, οι περισσότερες από τις λοιμώξεις του χειμώνα, όπως ωτίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα και το κοινό κρυολόγημα, που εκδηλώνεται με συνάχι, βήχα, πονόλαιμο, πόνο στους μύες, στα κόκκαλα και πυρετό, είναι ιώσεις που θεραπεύονται από μόνες τους σε περίπου τρεις ημέρες. Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα μόνο για τις σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις τις οποίες θα διαγνώσει ο ιατρός.